Законодавство

Міграційне законодавство України

Закон України Про імміграцію

Указ Президента України Про додаткові заходи щодо реалізації права людини на свободу пересування і вільний вибір місця проживання 

 Закон України Про правовий статус іноземців

Закон України Про біженців 

Постанова Кабінету Міністрів України Про Правила в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію 

Постанова Кабінету Міністрів України № 1652 від 13 грудня 2001 р. Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України продуктів харчування для власного споживання та перелік предметів, що не можуть бути віднесені до особистих речей громадян 

Митний кодекс України від 11.07.2002 

Закон України від 13.09.2001 Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України 

Правила виїзду неповнолітніх громадян за кордон 

Правила ввезення транспортних засобів на територію України 

Трудове і еміграційне законодавство 
в інших державах
Трудове і еміграційне законодавство Італії 
Загальний огляд
Основним документом з питань міграційної політики в Італії є Законодавча постанова N286 від 25 липня 1998 року уточнена законом 189/2002. Вся інформація стосовно застосування цього закону та інших законодавчих документів з питань міграційної політики міститься на сайтах interno.it та www.esteri.it.

Інформація про права та обов’язки іноземних громадян, котрі перебувають на території Італії міститься в Testo Unico — документі з питань імміграції; у ньому визначені норми та правила перебування іноземців на території Італії (Постанова N286 від 25 липня 1998 р.).

Процедура працевлаштування в Італії виглядає наступним чином:
Ваш роботодавець отримує для Вас дозвіл на роботу в місцевому управлінні Міністерства праці (Ufficio Provinciale del Lavoro) та реєструє цей дозвіл в поліцейському управлінні (Questura);
Отримати робочу візу в італійському консульстві в Україні. Для працівників домашньої сфери: надати медичну довідку, яка засвідчує нормальний стан здоров’я особи і відсутність у неї інфекційних захворювань особи. Довідка повинна бути перекладена на італійську мову і легалізована;
Після прибуття в Італію отримати дозвіл на проживання та дозвіл на роботу, які видаються на підставі трудового договору. Такий Договір повинен бути зареєстрованим в Бюро імміграції (Sportello Unico per I’immigrazione).

За детальною інформацію про країну, візи та процедуру їх оформлення звертайтеся до офіційного веб-сайту Посольства Італії в Україні ambkiev.esteri.it. 

Оскарження суми фінансової допомоги, наданої через нещасний випадок на виробництві
Трудова міграція — масове явище, характерне для сучасного українського суспільства. Приголомшлива кількість українців легально чи нелегально постійно проживають і працюють за межами країни свого походження. Знаходять роботу українські трудові мігранти у найрізноманітніших місцях, але у більшості випадків на виробництві і у сільському господарстві. Така робота завжди була пов’язана з нещасними випадками і травмами.

Заробітчани мають знати, що в них є право на фінансову компенсацію фізичних травм, отриманих в результаті нещасних випадків на робочу місці. Якщо ж сума виплат не задовольняє постраждалого, оскаржити рішення медичної експертизи можна у відповідних органах.

«Я легально працював в Італії на фабриці, де зі мною стався нещасний випадок (травма ноги). В результаті 9 місяців пролежав у лікарні. Після травми визначили пункт (рівень. – прим. авт.) фізичної недостатності: 14. Виплатили одноразову допомогу, з якою я не згоден. Чи можна оскаржити суму допомоги? Як це зробити?» — питає 39-річнийОрест з Тернопільщини.

За законодавством Італії, для всіх нещасних випадків на робочому місці, які сталися після 25 липня 2000 року, діють наступні правила:
якщо рівень фізичної недостатності через нещасний випадок був встановлений від 6 до 16 пунктів, постраждалий має право лише на компенсацію фізичної шкоди;
якщо рівень фізичної недостатності через нещасний випадок був встановлений від 16 пунктів і вище, постраждалий має право на компенсацію фізичної шкоди, а також на додаткову виплату внаслідок інвалідності.

Питання перегляду медично-юридичного рішення про рівень інвалідності може ініціюватися як постраждалим, так і Національним інститутом зі страхування від нещасних випадків на роботі (Istituto Nazionale Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro — INAIL), і вирішується наступним чином: у випадку, якщо постраждалий вважає, що стан його здоров’я погіршився, він може вимагати перегляд його справи, супроводжуючи свій запит медичним сертифікатом, у відділенні INAIL за місцем проживання. Рішення повідомляється постраждалому в листі. Рішення також може бути оскаржене постраждалим у відділенні INAIL за місцем проживання.

 
Подовження дозволу на перебування в Італії

Однією з підстав для отримання або подовження дозволу на перебування (Permesso di soggiorno) в Італії, передбаченою законодавством, є очікування працевлаштування .

Згідно ст.. 22 Декрету №286/98 для отримання або продовження дозволу на перебування з цієї причини необхідно надати до Поліцейського управління за місцем проживання (Questura) необхідний пакет документів, таких як заповнене прохання про надання або продовження строку дозволу на перебування із вказівкою причини, копії паспорту з візою на в’їзд і раніше отриманого дозволу, 4 фотокартки, та сертифікат з центру занятості про те що ви знаходитесь у списках на очікування працевлаштування.

Тим самим пунктом встановлено, що в разі втрати місця роботи, дозвіл на перебування не анулюється, і іноземний працівник має право шукати роботу впродовж дії дозволу на перебування, але не більше 6 місяців від дня втрати роботи. Однак саме дійсний дозвіл на проживання є підставою для подальшого легального перебування на території Італії до 6 місяців, а не закінчення трудового контракту.

Процедура подовження дозволу на перебування на підставі продовження трудового контракту на виконання сезонних робіт виглядає наступним чином:

1) До Поліцейського управління за місцем перебування надається пакет документів: паспорт з візою, 4 фотокартки, заповнене та підписане прохання, копія дозволу на сезонні роботи.

2) Прохання розглядається, після чого дозвіл на перебування може бути подовжений максимум на 9 місяців. Прохання про продовження дозволу на перебування необхідно надати в даному випадку за 30 днів до завершення строку діючого дозволу.

Строк дії українського посвідчення водія в Італії

За інформацією, розміщеною на офіційному сайті Дорожньої поліції Італії, українське національне посвідчення водія як нового, так і старого зразка, дійсне в Італії тільки при умові офіційного перекладу на італійську мову. При наявності міжнародного посвідчення водія (яке видається строком на 3 роки та має вигляд книжки) необхідності в перекладі немає. Офіційний переклад можна зробити у консульській установі України в Італії (переклад коштує приблизно 20 євро).

Теоретично, Україна, як і Італія, підписала та ратифікувала Конвенцію 1968 року «Про дорожній рух», де зазначено, що країни-учасники Конвенції визнають на своїй території як міжнародні, так і національні посвідчення водія країн-учасників Конвенції. У 2004 році були внесені поправки до Додатку 6 даної Конвенції про необхідність транслітерації всіх записів у посвідченні водія буквами латиського алфавіту. Посвідчення водія нового зразка нашої країни відповідає таким вимогам. Але кожна країна на своїй території може встановлювати додаткові правила та вимоги щодо порядку дорожнього руху, тому в Італії такою вимогою є завірений переклад національного посвідчення водія на італійську мову.

Згідно італійського законодавства, при керування автотранспортом з використанням іноземного посвідчення водія без перекладу передбачений штраф у розмірі 71 євро.

Будь-яким чином українське національне посвідчення водія (при наявності перекладу) дійсне на території Італії впродовж 1 року після отримання дозволу на проживання. Після закінчення цього строку вам обов’язково необхідно отримати італійське посвідчення водія, і це також передбачено положенням Конвенції. На жаль, обміняти українське посвідчення неможливо — необхідно здавати всі іспити знову.